Presentació de la campanya “Que no t’expliquin històries!” - Campanya per una educació laica als instituts públics
La Lliga per la Laïcitat ha engegat una campanya per parlar de laïcitat als instituts públics amb el suport de 6 organitzacions juvenils: 3 federacions que treballen en l’àmbit del lleure associatiu (Acció Escolta de Catalunya, l’Associació de Casals i Grups de Joves de Catalunya i ESPLAC – Esplais Catalans); i 3 sindicats d’estudiants (AEP – Associació d’Estudiants Progressistes, AJEC – Associació de Joves Estudiants de Catalunya i Estudiants en Acció).
Amb l’objectiu que sigui l’alumnat el principal protagonista d’aquesta discussió, la campanya “Que no t’expliquin històries!” va dirigida als nois i noies, entenent que no se’ls pot marginar del debat sobre la religió dins les escoles públiques. Aquesta campanya és una eina innovadora per tal que nois i noies comptin amb elements que els ajudin a reflexionar i pensar sobre les diferents maneres d’interpretar el món.
L’acte ha estat presentat per Joan Francesc Pont, portaveu de la Lliga per la Laïcitat, Rosa Regàs, escriptora i “padrina laica” de la campanya, i Lluís Monerris, Coordinador general de la Lliga per la Laïcitat.
Joan Francesc Pont ha remarcat que l’activisme juvenil és qui decideix prendre la bandera de la laïcitat i portar-la al nucli dels centres escolars. En aquest sentit, ha posat l’accent en que aquesta proposta parteix de l’objectiu de construir un espai públic per a tothom, per conviure en pau i harmonia i començant per l’escola que és un dels principals espais de formació dels ciutadans.
Segons Pont, l’escola concertada no està desenvolupant el paper que li pertocaria fer, que és el de suplir les mancances de la xarxa pública de centres educatius, amb l’objectiu d’enfortir la mateixa xarxa pública.
És necessari que l’associacionisme laic i progressista alci amb força la seva veu per fer arribar el seu punt de vista en un espai – públic i mediàtic – en el qual l’Església Catòlica té moltes més facilitats d’accés, i a més, ho fa d’una forma molt més agressiva. Com a conseqüència: “Potser toca que la laïcitat adopti un paper més agressiu”.
Rosa Regàs ha senyalat que l’estat no només ha de ser laic, sinó que també ha de ser lliure de pressions i imposicions, característiques que actualment no es donen a l’Estat espanyol. “La base de la igualtat de tota persona que va a l’escola pública passa necessàriament perquè l’escola sigui laica”.
Ha continuat la seva intervenció fent una crítica al contradictori “favor” que l’escola concertada està fent en la construcció dels ciments d’un sistema educatiu progressista i avançat a Catalunya, d’acord amb els principis de la igualtat, de la coeducació i de la laïcitat. L’escola concertada està pressionant al govern de la Generalitat en el procés de negociació de la futura Llei d’Educació de Catalunya per mantenir els seus particulars privilegis, en detriment de l’escola pública.
Lluís Monerris ha explicat que la campanya consisteix a obrir el debat a les aules. Per això s’ha editat un DVD que ajuda a entrar en aquesta discussió, i una guia d’acompanyament que proposa una sèrie d’activitats a desenvolupar a l’aula. Aquests materials s’han enviat a tots els IES públics de Catalunya.
La Lliga per la Laïcitat té presència en la pràctica totalitat dels centres educatius d’educació secundària, de la mà de les organitzacions sindicals, de renovació pedagògica, les associacions de mares i pares o les associacions d’estudiants, que recolzen la Lliga per la Laïcitat.
S’espera que aquesta campanya contribueixi a enfocar el debat sobre l’educació, i el centre educatiu, com aquella institució que ha de contribuir a que els nois i noies adquireixin els seus propis criteris ètics i cívics.